Visualization,Οπτικοποίηση

2020-10-13

΄Ακουσε το σημερινό γράμμα εδώ

Μη σκεφτείς έναν ροζ ελέφαντα σε μια κόκκινη φεράρι! Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν διαβάζουμε αυτή την πρόταση, γεννάμε κατευθείαν την εικόνα του ροζ ελέφαντα να έχει στρογγυλοκάτσει στα μπεζ δερμάτινα καθίσματα της κατακόκκινης φεράρι. Μη με ρωτάς πώς γίνεται αυτό, δεν ξέρω, γιατί είναι στην φαντασία. Είναι ένα αποτέλεσμα της φαντασίας μου και ο ελέφαντας μπορεί να χωράει και να κάθεται στη θέση του οδηγού.
Με το ίδιο σκεπτικό, πολλές φορές πριν μπούμε στο αεροπλάνο και πριν φτάσουμε σε ένα νέο προορισμό-μιλάω για όταν κάναμε ταξίδια-είχαμε βρεθεί νοερά στο τοπ αξιοθέατο του προορισμού που πηγαίνουμε. Έχουμε ζήσει ξανά και ξανά τη σκηνή που ζώσουμε τη στιγμή για πάντα, με το κλικ της φωτογραφικής μας μηχανής. Έχουμε ξαναζήσει τη στιγμή στο μυαλό μας χωρίς να το έχει ζήσει η ύπαρξή μας. Και όμως μοιάζει σχεδόν σαν αληθινό.

  • Το ίδιο μπορεί να έχει γίνει και για κάποιο μεγάλο στόχο ή όνειρο που είχαμε. Τη μέρα του γάμου μας, τη μέρα που πήραμε το πτυχίο μας, τη μέρα που γνώρισες τον έρωτα της ζωής σου, τη μέρα που πήγες ή έφτιαξες την εργασία των ονείρων σου. Είναι σαν να βλέπεις σε ταινία όλες αυτές τις όμορφες στιγμές. Αλήθεια τι από όλα αυτά που έχεις ζήσει μέχρι τώρα δεν τα έχεις σκηνοθετήσει ήδη στο μυαλό σου και δεν έχεις δει την ταινία αρκετές φορές. Πάρε λίγο χρόνο να σκεφτείς νοητικές ταινίες του παρελθόντος σου.

Και αυτός είναι ένας από τους τρόπους που μπορείς να κάνεις οπτικοποίηση. Προσοχή όμως η οπτικοποίηση δεν είναι ονειροπόληση.
Ίσως ξεκινάει από ένα όνειρο, από κάτι άπιαστο. Για να μην μείνει στο άπιαστο όμως και στα πλαίσια του ονείρου και της ευχής πρέπει να δεις πόσο πολύ το θες, αν το θες και γιατί το θες και από κάτι θολό και αφηρημένο να το κάνεις σαφές και συγκεκριμένο.

  • Με την βοήθεια του coach σου, αν δεν ξέρεις πώς να το κάνεις ή μόνος σου, μπορείς να φτιάξεις αφισέτες. Ένα χαρτόνι πάνω στο οποίο θα κολλήσεις φωτογραφίες από περιοδικά, από το ίντερνετ, μια λέξη ή φράση, ότι σε κινητοποιεί. Μπορείς να το βάλεις σε περίοπτη θέση ώστε να το βλέπεις συχνά. Με αυτόν το τρόπο το κάνεις συγκεκριμένο αν δυσκολεύεσαι να το κάνεις με το μυαλό σου. Μια άλλη εύκολη λύση είναι οι γνωστοί πίνακες στο Πιντερεστ. Φτιάχνεις ένα πίνακα-αφισετα και καρφιτσώνεις όλα αυτά. Φρόντισε να το βλέπεις συχνά.
  • Γράμμα σε ένα φίλο: Φτιάξε το σενάριο ότι βλέπεις τυχαία ένα φίλο σε δέκα χρόνια από σήμερα. Είναι αγαπημένος φίλος, που για κάποιο λόγο χαθήκατε. Προσπαθώντας να πιάσετε το νήμα από εκεί που τα αφήσατε, γράφει ο ένας στον άλλο ένα γράμμα, μέσα στο οποίο περιγράφει τα πιο βασικά σημεία της ζωής του μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια που δεν είχατε βρεθεί. Τα επιτεύγματα, τα πράγματα για τα οποία είσαι περήφανος, για ότι αξίζει να μοιραστεί κάποιος με κάποιον φίλο που ήρθε να ξαναμείνει στη ζωή του. (Αν το καλοσκεφτείς αυτός είναι ένας υπέροχος τρόπος να δώσεις σάρκα και οστά στα όνειρά σου και να τα κάνεις για λίγο αληθινά, μέσα από τις λέξεις που διαλέγεις να χρησιμοποιήσεις μέσα στο γράμμα αυτό.) Ο εγκέφαλος σου, με τη δημιουργική του πλευρά, χρωματίζει τα όνειρά αυτά, τους δίνει οστά και υπόσταση και εσύ βλέπεις πόσο υπέροχο θα ήταν αν όλο αυτό δεν ήταν απλά μια ευχή και ένα όνειρο, αλλά η ζωή σου. Τότε ο εγκέφαλος ψάχνει να βρει τη λύση στο πώς να πας εκεί που θες. Γι'αυτό συχνά σου γράφω: Πού θες να πας; Δηλαδή που κοιτάς που στοχεύεις.
  • Επικήδειος: Πριν βιαστείς να φτύσεις τον κόρφο σου, το ξέρω δεν είναι ευχάριστο, είναι όμως το μόνο σίγουρο. Μια μέρα θα φύγουμε και αυτό δεν μπορούμε να το αλλάξουμε, μπορούμε όμως και είναι στο χέρι μας να ζήσουμε τη ζωή μας όπως ακριβώς την έχουμε ονειρευτεί. Τι θα ήθελες να πουν στον επικήδειό σου; Έχεις κάποια αποστολή σε αυτή τη ζωή;
  • Γίνε εσύ ο πρωταγωνιστής του βιβλίου που γράφει το όνομά σου, ή ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας της ζωής σου. (Διάβασε αυτό το γράμμα αν θες περισσότερη βοήθεια εδώ.)

Αυτά είναι κάποια από τα μοντέλα της οπτικοποίησης που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο coaching. Υπάρχουν και άλλα. Με εμένα ταιριάζουν αυτά τα μοντέλα και ανάλογα με το τι θέλω χρησιμοποιώ το αντίστοιχο.

Συχνές ερωτήσεις:
-Πώς μπορώ να αρχίσω:
Όταν αποφασίσεις ότι θες να το κάνεις, ότι έχεις δει το όφελος που θα λάβεις από αυτό και είσαι έτοιμος, θα πρέπει να έχεις πέντε λεπτά χρόνο διαθέσιμα να αφιερώσεις σε αυτό. Πέντε λεπτά, που θα βρίσκεσαι σε ήσυχο μέρος, χωρίς καμία σκέψη άλλη να σε βαραίνει, χωρίς τηλέφωνα, φωνές και περιττούς ήχους. Αν σε διευκολύνει μπορείς να βάλεις κάποια μουσική που σε ταξιδεύει και να αφήσεις τις εικόνες να έρθουν προς τα εσένα σιγά σιγά. Αφού περάσουν τα πέντε λεπτά μπορείς να επιστρέψεις στην προηγούμενη δραστηριότητά σου και να επιστρέψεις στο σημείο που έφτιαξες στο μυαλό σου όποτε θες.
Αν μου επιτρέπεται να προτείνω κάτι, θα ήταν μια βολική ώρα το βράδυ πριν κοιμηθείς. Κάποιες έρευνες λένε ότι με την σκέψη που θα κοιμηθείς, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου ώστε να βρει τη λύση. Δεν είναι λίγες η φορές που ξυπνάμε με μια καταπληκτική ιδέα, έχε κοντά σου ένα τετράδιο να σημειώσεις όλες αυτές τις ιδέες.
Όμως η οπτικοποίηση είναι κάτι προσωπικό και τα αποτελέσματά της φαίνονται μόνο αν την χρησιμοποιήσεις ευχάριστα χωρίς καταπίεση και επειδή πραγματικά το θες.

-Τι μπορώ να οπτικοποιήσω; Μέχρι πού;
Δεν υπάρχει όριο και δεν ζητάς τίποτα από το σύμπαν και τις λοιπές θεωρίες που ίσως έχεις διαβάσει. Το όριο το βάζεις εσύ και το τι θες το ξέρεις μόνο εσύ. Μη βάζεις φρένο στα θέλω σου, μη σε πατρονάρεις, μην ακούς τις φωνές που ίσως ηχούν από την κοινωνία και τους άλλους της ζωής σου. Άφησε ελεύθερο τον εαυτό σου. Μπορείς και σου επιτρέπεται να θες ό,τι θες. Μπορείς να βρεις τις λύσεις μόνος σου. Είναι κάπου εκεί μέσα σου. Όταν ησυχάσει ο θόρυβος και ρωτήσεις το Τι και το Γιατί θα το δεις και εσύ.Με το σημερινό θεωρώ ότι έχω καλύψει το θέμα της οπτικοποίησης, ελπίζω να έλυσα τις απορίες σου και να έχεις την έμπνευση που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις δράση.Αν χρειαστείς τη βοήθεια ή την υποστήριξή μου μπορείς να με βρεις στοsite μου. Για το μήνα Οκτώβριο θα βρεις τις προσφορές γνωριμίας που έχω στα πακέτα υπηρεσιών μου.Με όλη μου την αγάπη

Λαμπρινή

ΧΧΧ