Το θαυμαστό ταξίδι προς την αυτοβελτίωση

2020-12-02

To θαυμαστό ταξίδι προς την αυτοβελτίωση

 • Τι έίναι η αυτοβελτιώση,
 • γιατί να αρχίσω;
 • πώς να αρχίσω;


Αν αναλύσουμε την λέξη αυτοβελτίωση, βλέπουμε ότι αποτελείται από δυο μέρη: το αυτό ( εαυτό) και τη βελτίωση. Δηλαδή η διαδικασία κατά την οποία εργαζόμαστε προς τη βελτίωση του εαυτού μας. Τι σημαίνει όμως βελτίωση; Είναι η ανάγκη που έχουμε οι άνθρωποι για βελτίωση, για εξέλιξη και για το εξαιρετικό στη ζωή μας. Για καθένα από εμάς είναι διαφορετικό, ο καθένας μας έχει άλλα βιώματα, άλλες ανάγκες τις οποίες εργάζεται καθημερινά να καλύψει
(θυμήσου την πυραμίδα των αναγκών κατά τον Αβραάμ Μάσλοου που έχουμε αναφερθεί εκτενώς και στο παρελθόν)

Οι άνθρωποι ουσιαστικά έχουμε ανάγκες τις οποίες ο Μάσλοου είχε κατατάξει σε μια πυραμίδα. Στη βάση της η πυραμίδα αυτή έχει τις ανάγκες που αφορούν στην επιβίωση και είναι κοινές για όλους τους ανθρώπους, η αναπνοή, το φαγητό, η αναπαραγωγή (έτσι εξηγείται γιατί σε περιόδους κρίσεων: πολέμων, πανδημιών κλπ οι άνθρωποι συνεχίσουν να κάνουν παιδιά, αυτό γίνεται για να εξελιχθεί το είδος μέσω της αναπαραγωγής, εκτός των άλλων).
Όσο καλύπτουμε ανάγκες ανεβαίνουμε επίπεδο στην πυραμίδα μας. Κάπου στη μέση θα δεις την ανάγκη για κοινωνικότητα η αίσθηση του ανήκειν, θέλουμε να ανήκουμε σε μια ομάδα, να είμαστε αρεστοί και αγαπητοί από τη βρεφική μας ηλικία. Το θέμα είναι ότι κάπου εκεί ίσως χάσουμε εμάς, μέσα στην ανάγκη να γίνουμε αρεστοί. Ίσως στρογγυλέψουμε ιδιότητές μας, ίσως αφήσουμε λίγο τις αξίες μας για να ταιριάξουμε και εκεί είναι που το χάνετε η μπάλα. Γιατί ναι μεν ταιριάζουμε και μπαίνουμε στο ανήκειν αλλά με ποιο κόστος; Το κόστος είναι το ότι ίσως δεν ανεβαίνουμε στα πάνω σκαλιά της πυραμίδας μας, στην εκτίμηση και την αυτοπραγμάτωση που είναι το ιδανικό και εύχομαι όλοι μας να φτάσουμε εκεί.
Κάπου εκεί είναι που ξεκινάμε το ταξίδι της αυτοβελτίωσης. Για εμένα ξεκίνησε το 2013, όταν ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός, τάραξε τις ισορροπίες μου. Τότε λοιπόν είδα ότι κάτι πρέπει να κάνω γιατί οι επιλογές μου ήταν ή να αφήσω το δυσάρεστο γεγονός να με τραβήξει μέσα του και να με καταστρέψει ή εφόσον έφτασα στον πάτο, η μόνη διέξοδος ήταν το να διαφύγω προς την επιφάνεια, προς το φως. Διάλεξα το φως γιατί το σκοτάδι δε μου ταίριαξε. Το ταξίδι είναι δύσκολο και συχνά επίπονο, σπας συνήθειες και συμπεριφορές που δεν επιτρέπεις πια. Ξεκινάς το διάβασμα. Εγώ σπανίως διαβάζω μυθιστορήματα πια, θεωρώ ότι χάνω το χρόνο μου (συγχωρέστε μου την απόλυτη έκφραση, δεν χάνεις ποτέ χρόνο διαβάζοντας, αλλά έχω τόσα άλλα που χρειάζομαι αυτή τη στιγμή και η ψυχαγωγία της λογοτεχνίας δεν είναι στις προτεραιότητές μου την παρούσα φάση), γιατί θέλω να μάθω άλλα πράγματα, ένας Καραγάτσης όμως πάντα είναι ένα δώρο για εμένα΄ίσως στις διακοπές, αλλά στην καθημερινότητά μου πάντα υπάρχει ένα βιβλίο δίπλα μου που μεταφέρεται από το κομοδίνο, στην κουζίνα, στην τσάντα μου , για όταν βγαίναμε έξω, γιατί ποτέ δεν ξέρεις που μπορεί να περιμένεις. Σε μια ουρά, στην κίνηση κλπ. Γίνεται ουσιαστικά επανατοποθέτηση σχετικά με τις αξίες, τα πιστεύω και τις αρχές σου. Προσπαθείς κάθε μέρα η συμπεριφορά σου να συνάδει με αυτά τα πιστεύω μέσα από τη συμπεριφορά σου, δηλαδή, αν εγώ έχω σαν αρχή μου να μου φέρονται με σεβασμό αλλά επιτρέπω στην καθημερινότητά μου να μου μιλάνε με αγένεια σημαίνει ότι πάω κόντρα στις αρχές μου και αυτό όταν γίνεται σε εξακολουθητικό βαθμό είναι πολύ επίπονο για την ψυχή μας. Ταράζει το είναι μας και μας επιτρέπει να χάσουμε την ταυτότητά μας.

 • Εφόσον λοιπόν γνωρίσουμε τον εαυτό μας, καταγράψουμε τις αρχές και τις αξίες μας σε ένα χαρτί, τα δυνατά και αδύνατα σημεία μας, τα εμπόδια και τις ευκαιρίες μας, κάνουμε τις συστάσεις εκ νέου με τον υπέροχο εαυτό μας. (χωρίς ίχνος έπαρσης). Ξέρουμε και αναγνωρίζουμε την αξία μας και δε χρειαζόμαστε κανέναν άλλο να μας πει τον καλό λόγο, αν έρθει είναι ευπρόσδεκτος, αλλά δεν είναι βασικό για να προχωρήσουμε, εφόσον ξέρουμε ακριβώς ποιοι είμαστε, τα καλά μας και τα άσχημά μας.
 • Για ποιο σκοπό ήρθα εδώ; Πάρα πολύ βασικό, τα βήματά μας να μας πηγαίνουν πιο κοντά κάθε μέρα στο απώτερο, στο λόγο για τον οποίο ήρθαμε. Δεν ήρθαμε να πληρώσουμε λογαριασμούς και να φύγουμε, ήρθε ο καθένας μας για έναν μοναδικό λόγο ο οποίος μας κάνει να λάμπουμε, μας κάνει να πεταγόμαστε απ΄το κρεβάτι το πρωί ! Αν δεν το έχεις βρει ακόμα η ερώτηση που μπορεί να βοηθήσει είναι

ποιο ταλέντο μου ή χάρισμα δεν αξιοποιώ στο μέγιστο;

 • Τίνος είναι η ευθύνη κάθε φορά που δεν εργάζεσαι για να φτάσεις στο απώτερό σου. Στο σκοπό για τον οποίο ήρθες; Από ποιον κλέβεις κάθε μέρα που δεν κάνεις αυτό που σε ευχαριστεί και αυτό που θα σε κάνει να λάμψεις; Κλέβεις και από εσένα αλλά και από όλους τους άλλους που δεν τους προσφέρεις αυτό το μοναδικό πράγμα που έχεις μόνο εσύ! (σκέψου να τα είχε παρατήσει ο Παπανικολάου, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο Στιβ Τζομπς και όλοι οι άλλοι σπουδαίοι που πέρασαν).
  Κύκλος της ζωής : ένα μοντέλο που μπορείς να κάνεις μόνος σου. Κάνοντας τον κύκλο της ζωής μπορείς να δεις αν υπάρχει ισορροπία στη ζωή σου, δηλαδή αν τα κυκλάκια έχουν περίπου την ίδια περίμετρο και όσο πιο πολύ μοιάζει με κύκλο η άσκησή σου, είναι το ιδανικό, αν υπάρχουν σκαμπανεβάσματα τότε σημαίνει ότι τα σημεία που είναι πιο χαμηλά είναι αυτά που χρειάζεται να εργαστείς και να ανεβάσεις μέσα στο επόμενο διάστημα που θα ορίσεις εσύ. Μπορείς να κάνει την άσκηση σε ένα μήνα και εφόσον δουλέψεις να δεις τα αποτελέσματα.

 • Χωρίζω τον κύκλο σε 8 τμήματα.

 • Εργασία
  Χαρά της ζωής
  Σχέση/γάμος
  Οικογένεια (φίλοι)
  Κοινωνικότητα
  Δημιουργικότητα ( προσωπική εξέλιξη)
  Υγεία
  Οικονομικά


(μπορείς να βάλεις όποιον τομέα θες, συνήθως βάζουμε αυτά, γιατί μας δείχνουν ένα πιο σφαιρικό αποτέλεσμα).
Το κέντρο του κύκλου είναι το εγώ ο Εαυτός σου και απο εκεί ξεκινά το 0. Ο εξωτερικός κύκλος είναι το 10 και είναι το μεγαλύτερο (ιδανικό). Εσωτερικά του κύκλου πρέπει να κάνεις εννέα κύκλους που θα ανοίγουν προς τα έξω ομόκεντρους, (δες εικόνα). Μπορείς να πάρεις ξυλομπογιές και να ζωγραφίσεις σε κάθε τομέα από το μηδέν με άριστα το 10 πόσο σε βαθμολογείς. Θα σου δείξω ένα κύκλο ζωής που είχα κάνει στο παρελθόν και το πώς είχα αξιολογήσει τότε τους τομείς τη ζωής μου με βάση τα δικά μου κριτήρια και εκείνα που κάνουν εμένα ευτυχισμένη. Υπάρχουν τομείς που έχω χαμηλά όπως πχ η δημιουργικότητα που εκείνη την περίοδο δεν με ενδιέφερε να έχει παραπάνω από αυτό, ήταν χαμηλά αλλά δεν στόχευα τότε στο να ανέβει αυτό.
Έτσι με κριτική σκέψη, με βάση το σκοπό μας και το απώτερό μας, απαντάμε πού θέλουμε να εργαστούμε και κάνουμε το σχέδιο εργασίας μας ώστε να έχουμε αποτελέσματα.

Δε σου δείχνω το παράδειγμα για να θεωρήσεις ότι αυτό είναι το σωστό, ή αυτοσκοπός, στο δείχνω για να σε διευκολύνω να καταλάβεις την άσκηση.

      Ακόμα και αν διαβάζεις αυτές τις λέξεις με σκεπτικισμό, ή με απογοήτευση γιατί κάποιος τομέας της ζωής σου δεν λειτουργεί όπως θα ήθελες τώρα, ακόμα και αν πιστεύεις ότι αυτό δεν είναι για εσένα ή ότι δεν μπορείς να το καταφέρεις, εγώ πιστεύω ότι μπορείς και εύχομαι να πάρεις τη δύναμη και να πείς Ισα με εδώ! Μπορείς να το κάνεις και να ζήσεις αυτό που θα ορίσεις εσύ ως εξαιρετικό. Η ζωή είναι ένα ταξίδι, θα έχει πάνω και κάτω, καλό είναι να μας έχουμε προετοιμάσει για να το ξεπεράσουμε και αυτό!

Το είδα να λειτουργεί σε εμένα αλλά και σε υπέροχους ανθρώπους που είχα και έχω την τιμή να συνεργαστώ και είδα τη λάμψη που σου λέω! Εύχομαι να το πάρεις απόφαση και εσύ και να Δράσεις και να μην αφήνεις τα εμπόδια να σε σταματούν.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ευχαριστήσω τον εκπαιδευτή μου και coach μου, γιατί ενώ είχα ξεκινήσει από το 2013 μόνη μου, μόνο με την συνεργασία του κατάφερα να βάλω σε σειρά όλα αυτά γύρω στο 2018. Ποτέ όμως δεν είναι αργά και κάθε τι που συμβαίνει, είναι εδώ είτε για μάθημα είτε για ευλογία.
Το σημερινό γράμμα υπάρχει και στο χθεσινό live μου στο instagram μπορείς να το δεις εκεί!
Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη, για τις ερωτήσεις και τη διαδραστικότητα!
Στο site μου τρέχει προσφορά και ισχύει για τους 5 πρώτους που θα κλείσουν συνεδρίες για το πρόγραμμα 5x5, ξεκινάμε σήμερα και σε 5 εβδομάδες υποδεχόμαστε το 2021 έχοντας αφήσει πίσω μας όλα τα εμπόδια, όλα όσα δεν μπορούμε και αυτή τη φορά δεν τα αφήνουμε στο χαρτί να είναι μόνο στόχοι που δεν ολοκληρώθηκαν. Όσοι είναι έτοιμοι για δράση και ΔΕΣΜΕΥΣΗ, θα χαρώ πολύ να τους υποστηρίξω σε αυτό το ταξίδι.Καλή αρχή και καλό μήνα!
Λαμπρινή
ΧΧΧ