Πρόγραμμα

2020-10-05

Άκουσε το εδώ


Το σημερινό κεφάλαιο είναι από τα πιο βασικά για τη ζωή μας. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές κατηγορίες ανθρώπων σε σχέση με αυτό το θέμα. Υπάρχουν οι άνθρωποι που δεν λειτουργούν με πρόγραμμα. Υπάρχουν εκείνοι που λειτουργούν με πρόγραμμα καταχωρημένο σε ψηφιακά μέσα, υπολογιστή ή κινητό και οι πιο παραδοσιακοί που λειτουργούν με ατζέντα, ή με πίνακα ή με τετράδιο ή με κάποιο γραπτό hard copy είδος προγράμματος. 

Η μη χρήση προγράμματος νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο σε όλους τι συνέπειες μπορεί να φέρει στην καθημερινότητά μας. Ακόμα και σε εκείνους τους ανθρώπους που επιλέγουν να μην γράφουν κάπου το πρόγραμμά τους, θεωρώ ότι ακολουθούν μια συγκεκριμένη ρουτίνα που εξυπηρετεί εκείνους και γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν για να λειτουργήσει το σύστημά τους.
Η ατζέντα είναι κάτι πολύ προσωπικό και ο καθένας το οργανώνει όπως τον βολεύει, ώστε να γίνεται πιο εύκολη η καθημερινότητά του.
Το νούμερο ένα όμως βήμα πριν γράψεις το πρόγραμμά σου είναι να έχεις βρει το σκοπό της ζωής σου για να μην περιφέρεσαι άσκοπα, να μη ξοδεύεις τη μέρα σου σε διάφορες εργασίες που δε σε φέρνουν ούτε λίγο κοντά στο σκοπό σου. Είναι σαν να έχω σκοπό της ζωής μου να γίνω καθηγητής χορού και να μην έχω βάλει στο καθημερινό μου πρόγραμμα τουλάχιστον μια ώρα χορού τη μέρα. Πώς θα φτάσω εκεί.
Το πρόγραμμα θεωρώ ότι πρέπει να είναι συνολικό και να καλύπτει όλο το φάσμα της ημέρας μας, από τη διατροφή, την άσκηση, την ενυδάτωσή μας( μη ξεχνάς να πίνεις το νερό σου) τη θρέψη του μυαλού ( με διάβασμα) και με το φαγητό σου.
Όταν έγραφα στο μπλοκ μου, το μηνιαίο μενού οικογένειας, ένα ποστ που έγραψα πριν πέντε χρόνια περίπου είναι το πρώτο σε αναγνώσεις πια. Είναι αυτό που αναζητά ο αναγνώστης περισσότερο να διαβάσει. Δεν έχω βάλει ποτέ διαφήμιση για να προωθήσω κάτι που έχω γράψει και αυτό δείχνει ότι υπάρχουν εκεί έξω άνθρωποι που θέλουν να είναι οργανωμένοι, που ψάχνουν τρόπους που μπορούν να τους βοηθήσουν να οργανώσουν την καθημερινότητά τους.
Χρειάζεται να είναι οργανωμένα γύρω μας τα πράγματα, το μενού μας, ώστε να οργανώσουμε σωστά και τις αγορές μας, τα χαρτιά μας, όλα εκείνα τα πιστοποιητικά που έχουμε και τις βεβαιώσεις που ίσως μας χρειαστούν. Οι ιατρικοί μας φάκελοι με το ετήσιο έλεγχο όλων των μελών της οικογένειάς μας. Τα χαρτιά για το αυτοκίνητο. Οι ρουτίνες για τις πληρωμές των λογαριασμών. Ο κατάλογος είναι τεράστιος και όλα αυτά είναι πράγματα που καλό είναι να είναι οργανωμένα ώστε να μην πελαγώνεις.
Το ξέρω ότι τα έχεις ρυθμίσει με τον δικό σου τρόπο και έχεις βρει το μηχανισμό που ταιριάζει περισσότερο σε εσένα και το σπιτικό σου. Αν ακόμα δεν έχεις βρει το δικό σου τρόπο που σε βολεύει, ίσως θα πρέπει να το βάλεις σαν προτεραιότητα αυτό.
Συχνά μιλάμε για το βάρος. Το βάρος είναι συνυφασμένο με το lifestyle σου. Δηλαδή, αν στο σπίτι σου δεν υπάρχουν σνακ που ξέρεις ότι καλό είναι να μη φας, δε θα τα φας. Αν έχεις δεσμευτεί ότι δε θα αγοράσεις τζανκ φουτν καθόλου για πχ δυο εβδομάδες, μπράβο για τη δέσμευσή σου, ελπίζω να είσαι σταθερός σε αυτό. Αν έχεις προνοήσει στη λίστα της εβδομάδας με τις αγορές σου τι θα φας σε όλα τα γεύματα της μέρας, γιατί είναι φυσιολογικό να πεινάσεις, ας υπάρχουν επιλογές βασισμένες στο πρόγραμμα της διατροφής που θες να ακολουθείς.
Το ίδιο και για το πρόγραμμα της άσκησής σου. Και αν τα χρήματα δεν περισσεύουν για γυμναστήριο, αφιέρωσε μισή ώρα στον εαυτό σου, κάνοντας περπάτημα, ή ότι εσένα ευχαριστεί, ακόμα και δωρεάν προγράμματα γυμναστικής μέσω υπολογιστή. Το ξέρεις ότι υπάρχει αυτό και είναι διαθέσιμο, το θέμα πάντα είναι πόσο είσαι δεσμευμένος σε αυτό.
Σε εμάς που έχουμε παιδιά, τους μαθαίνουμε από μωρά να ακολουθούν ένα πρόγραμμα. Το παιδί δεν ξέρει τις ώρες της μέρας, όμως ξέρει ότι μετά από την τάδε διαδικασία έρχεται κάτι άλλο. Μεγαλώνοντας το μαθαίνει και στο σχολείο. Τα παιδιά που έχουν διάβασμα για παράδειγμα και αυτός είναι μεγάλος καημός των γονιών τους, οκ έχουν διάβασμα! Δηλαδή όταν πήγε πρώτη τάξη το παιδάκι αυτό, έπρεπε να μάθει τη μέθοδο του διαβάσματος. Γράφω σε ένα χαρτί τι έχω να διαβάσω και το διαβάζω. Αν δε το διαβάσω, δε θα το μάθω. Δε θα κερδίσω αυτό το δώρο της μάθησης. Ήμουν και εγώ ένα τέτοιο παιδί κάποτε, που δεν αγαπούσα το διάβασμα, αλλά αγαπούσα τη μάθηση. Δεν ήξερα την μέθοδο, ή δε με βόλευε τότε, ή δεν ξέρω τι ήταν αυτό, αλλά σήμερα ξέρω ότι θέλω να μάθω. Μακάρι να το είχα βρει αυτό το κόλπο νωρίτερα, αλλά και πάλι ποτέ δεν είναι αργά. Τότε σίγουρα αν μου έλεγε κάποιος ότι δε θα πάρεις το δώρο της μάθησης θα με άφηνε παγερά αδιάφορη.
Επίσης αυτό που πιστεύω για τα παιδιά μας είναι ότι ακολουθούν το παράδειγμά μας και όχι το τι θα τους πούμε να κάνουν. Στην αρχή τουλάχιστον, μέχρι να βρουν τα δικά τους πατήματα στη ζωή. Είναι ωραίο λοιπόν να είναι και αυτά οργανωμένα και να έχουν ένα πρόγραμμα στην καθημερινότητά τους και να μη γυρνούν άσκοπα. Οι δραστηριότητές τους δηλαδή, είναι άμεσα συνδεδεμένες με τους στόχους τους; Μπορεί εγώ να ήθελα να γίνω μπαλαρίνα, στο παιδί μου όμως αρέσει άλλη δραστηριότητα, δε χρειάζεται να κάνει κάτι που δεν αγαπά. Αν η μαμά θέλει να γίνει μπαλαρίνα, μπορεί ακόμα και σήμερα να γίνει ότι θέλει, δε χρειάζεται να ζει μέσα από τη ζωή του παιδιού της. Έχει το δικό της σκοπό να ολοκληρώσει, η μαμά και το παιδί το δικό του.
Με τον ίδιο τρόπο οργανώνουμε και τα της εργασίας μας. Πάμε σε μια εργασία και μας λένε ότι έχεις αυτές τις αρμοδιότητες για το οκτάωρό σου. Θα κάνεις αυτό και θα μπαίνει στην τράπεζα τέλος του μήνα αυτός ο μισθός. Δηλαδή έχεις ένα στόχο να επιτεύξεις κάθε μέρα μέχρι να τελειώσει το οκτάωρο. Έχεις γράψει σε ένα χαρτί τις 3 τοπ εργασίες που έχεις να ολοκληρώσει κάθε μέρα; Τι είναι αυτό που θα σε κάνει ευτυχισμένο φεύγοντας από την εργασία σου και εσένα και τον εργοδότη σου; * εδώ ανοίγω μια παρένθεση και δεσμεύομαι να γράψω για την εργασία την επόμενη εβδομάδα γιατί έχω τόσα να πω και δεν ταιριάζουν στο σημερινό θέμα.
Βρες χρόνο για την οργάνωσή σου, για τα 3 τοπ πράγματα που θες να έχεις τελειώσει μέσα στη μέρα. ΑΝ δεν κατάφερες κάποιο από αυτά, το βάζεις με αστεράκι να γίνει την επόμενη, δε χάθηκε ο κόσμος. Εσύ ξέρεις πόσο σημαντικό είναι αυτό που αφήνεις πίσω. Μόνο εσύ ξέρεις τι στερείς από εσένα και από τους άλλους γύρω σου, μη ολοκληρώνοντας όλα όσα έχεις στο μυαλό σου.
Για το χρόνο που θα μου πεις ότι δεν έχεις έχουμε μιλήσει ξανά,
Σε περίπτωση που θες έχω ετοιμάσει ένα υπόδειγμα ημερήσιου προγράμματος που ενδεχομένως να βοηθήσει και εσένα στην οργάνωσή σου. Καλύπτει όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της ζωής. Μπορείς πάντα να προσαρμόσεις τους τίτλους όπως εσύ προτιμάς. Έχω φτιάξει μέχρι και το Δεκέμβριο. Να είσαι πολύ καλά!Με όλη μου την αγάπη
Λαμπρινή