Ο χρόνος

2020-09-22Άκουσε εδώ το σημερινό γράμμα
Για το χρόνο σου έχω γράψει και στο παρελθόν στο μπλοκ, μπορείς να το διαβάσεις εδώ, σήμερα όμως θα το πάω λίγο πιο μακριά. Καταρχήν θα ξεκινήσω με έναν ορισμό, όπως συνηθίζω να κάνω στα γράμματά μου.
Τι είναι λοιπόν ο χρόνος; Είναι μια συνθήκη και μια μονάδα μέτρησης που έχουμε ανακαλύψει με σκοπό να μας διευκολύνει στην καθημερινότητά μας. (εκτός από όλα αυτά τα σχετικά με τη φυσική που ίσως θυμάσαι από το σχολείο).
Οι άνθρωποι των σπηλαίων είχαν τον ίδιο χρόνο με εμάς και μέχρι να ανακαλύψουν την γεωργία, τον διέθεταν όλο για την ανεύρεση τροφής. Οι πρόγονοί μας λοιπόν δεν είχαν καθόλου ελεύθερο χρόνο.
Διάβαζα ένα άρθρο τις προάλλες και η συγγραφέας ήταν ειδική στη διαχείριση του χρόνου. (Στην Αμερική υπάρχουν τέτοιες ειδικότητες). Μιλούσε για κάποια από τις πελάτισσές της, η οποία ήταν μονίμως στα τηλέφωνα και τα μεηλ και έλεγε πάντα <<όχι τώρα δεν έχω χρόνο>> γιατί είχε τέσσερα παιδιά και την εργασία της σε κάποια πολύ υπεύθυνη θέση. Αυτή λοιπόν η ίδια γυναίκα που έλεγε ότι δεν προλαβαίνει, γύρισε ένα βράδυ σπίτι της και βρήκε σπασμένο το θερμοσίφωνα και νερά σε όλο το πάτωμα. Τελικά για να αποκαταστήσει τη ζημιά διέθεσε 7 ώρες από τον χρόνο που έλεγε ότι δεν είχε μέσα σε μια εβδομάδα.
Αν σκεφτείς ότι η εβδομάδα σου έχει 24*7=168 ώρες και αφαιρέσεις τις ώρες της εργασίας σου και του ύπνου, μπορείς να δεις πως έχεις γύρω στις 60-70 ώρες ελεύθερου χρόνου κάθε εβδομάδα να τον διαθέσεις όπως θες. Το νούμερο είναι τεράστιο. Ακόμα και η πελάτισσα που έλεγε ότι δεν είχε χρόνο, τελικά βρήκε χρόνο για να αποκαταστήσει τη ζημιά.
Άρα, αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες δικαιολογίες που υπάρχουν. Η έλλειψη χρόνου. Και αυτό που έχω καταλάβει όσο μεγαλώνω είναι ότι για τα πάντα βρίσκουμε χρόνο, γι αυτό που θέλουμε να κάνουμε, ο χρόνος δεν υπάρχει μόνο για ότι δεν θέλουμε. Απλώς είμαστε ευγενικοί και δεν λέμε στον άλλο δεν θέλω να σε δω, αλλά δεν προλαβαίνω. Τώρα πια την εποχή του skype και των zoom δωματίων, ακόμα και από το σπίτι, ή το δωμάτιο του ξενοδοχείου αν κάνεις διακοπές ή από οπουδήποτε μπορείς να επικοινωνήσεις με τον άλλο χωρίς την προϋπόθεση της φυσικής παρουσίας.
Σε οτιδήποτε δώσουμε χρόνο, σε αυτό γινόμαστε καλοί. Σε αυτό θα κερδίσεις την πολυπόθητη αυτοπεποίθηση που λέγαμε τις προάλλες.
Έχεις καθορίσει τι είναι σημαντικό για κάθε εβδομάδα για εσένα; Λες πχ θέλω να διαβάζω Χ βιβλία κάθε μήνα. Έχεις στο κομοδίνο σου το βιβλίο που θα σε συντροφεύσει την εβδομάδα αυτή; Να σου κάνει παρέα το πρωί και το βράδυ πριν κοιμηθείς; Φροντίζεις να το έχεις μαζί σου στην τσάντα σου ώστε όταν βρεθείς σε κίνηση, σε ουρά, σε αναμονή γενικά να βρεις την ευκαιρία να κλέψεις λίγες σελίδες; Και κάπως έτσι τελειώνεις ένα βιβλίο τη βδομάδα και αν είναι καλό το βιβλίο μπορεί και νωρίτερα και κάπως έτσι διαβάζεις 52 βιβλία σε ένα χρόνο.
Πες μου τι έχεις γράψει στην ατζέντα σου και θα σου πω τι στόχο θα τελειώσεις. Γιατί κανένας στόχος δεν ολοκληρώνεται με ευχές και όνειρα. Αλλά με μικρά βήματα. Βηματάκια που εσύ ορίζεις κάθε εβδομάδα. Μέσα στις 60-70 ώρες που έχεις ελεύθερες. Αν δεν είναι γραμμένο στην ατζέντα σου, στο χαρτί, κάπου δε θα το κάνεις. Και αν τελικά το κάνεις μπράβο σου. Πάντως θεωρώ ότι χρειάζεται πρόγραμμα, χρειάζεται στρατηγική. Το που θα μοιράσεις το χρόνο σου είναι επιλογή σου. Εσύ το επιλέγεις! Αν δεις τα δεδομένα του κινητού σου, ξέρεις πια βγάζουν ολόκληρα στατιστικά σχετικά με το που διέθεσες το χρόνο σου, και κάθε Κυριακή σου βγάζουν σύγκριση σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Εκεί λοιπόν χάθηκε ο χρόνος. Εκεί πέταξε, όπως και στην τηλεόραση, αν αγαπάς τις σειρές και τα αθλήματα, γιατί λέμε θα κάτσω πέντε λεπτά και καταλήγουμε να βλέπουμε βίντεο με σκυλάκια που χορεύουν ή βιντεάκια στο τικ τοκ. Είναι άκρως εθιστικό, αλλά και η προσωπική μας επιτυχία θα μπορούσε να είναι περισσότερο. Το να γίνουμε οι ήρωες της ζωής μας είναι εξίσου υπέροχο.
Ξέχνα για λίγο τις δικαιολογίες, έχουμε όλοι τον ίδιο χρόνο! Όλοι όσοι θαυμάζεις, έχουν τον ίδιο χρόνο με εσένα, απλώς τον μοιράζουν ίσως πιο στοχευμένα. Κάθε κίνηση μετράει, κάθε ρουτίνα τους και τίποτα δεν γίνεται άσκοπα.
Δεν υπάρχουν μυστικά επιτυχίας, υπάρχει προγραμματισμός!
Εύχομαι να είσαι καλά και να προγραμματίζεις τη μέρα σου ώστε να σου δώσει τα αποτελέσματα που θες.
Με όλη μου την αγάπη
Λαμπρινή