Coaching & κιλά

2020-09-08

Σήμερα θα ήθελα να καλωσορίσω τους νέους συνδρομητές και να τους ξεναγήσω λίγο πριν ξεκινήσω με το σημερινό θέμα. Επειδή το coaching είναι κάτι νέο και υπάρχουν πολλές παρερμηνεύσεις σχετικά με αυτό θα ήθελα να είμαι ξεκάθαρη εξ αρχής τι είναι για να μην μπερδευτείς και εσύ από όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα γι' αυτό σε προηγούμενο ποστ, τα ξεκαθαρίζω αρκετά καλά θεωρώ.
Το Σάββατο στον λογαριασμό μου στο ινσταγκραμ σου ανέβασα μια σειρά από 5 φωτογραφίες που αγαπήθηκαν πολύ από τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε εκεί. Υπήρχαν πολλές ερωτήσεις και έτσι θεώρησα δίκαιο να σου γράψω σήμερα αυτό το γράμμα και επίσης μου δόθηκε η έμπνευση να ξεκινήσω μια σειρά από θέματα σχετικά με το life coaching που είναι η ειδίκευσή μου, που αφορούν το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων, γιατί το coaching έχει χρήση σε όλους μας.
Ξεκινώντας μια συνεδρία coaching και εφόσον γίνει η γνωριμία με τον πελάτη ξεκινά μια σειρά ερωτήσεων ώστε να βρεθεί ποιο είναι το πεδίο ενδιαφέροντος. Η φυσική κατάσταση, τα παραπανίσια κιλά, η εξωτερική εμφάνιση είναι ένα σημείο που αφορά πολλούς ανθρώπους και θέλουν να τα αλλάξουν. Για να καταλάβεις αν πραγματικά ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία, θα πρέπει να απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση: Πόσο ικανοποιημένος είμαι με την σημερινή κατάσταση της φυσικής κατάστασής μου, της , της εμφάνισής μου;
(1) πολύ ικανοποιημένος (2) αρκετά ικανοποιημένος (3) Καθόλου ικανοποιημένος. Αν η απάντησή σου είναι το (3) τότε καταλαβαίνεις ότι αυτό ίσως είναι κάτι που θα ήθελες να αλλάξεις.
Όπως σου έχω πει και παλιότερα για να ξεκινήσεις οτιδήποτε το νούμερο ένα συστατικό που χρειάζεσαι είναι η Δέσμευση, το νούμερο δυο είναι να ξέρεις το γιατί το θες και το τρίτο είναι να έχεις ένα πολύ σωστό σχεδιασμό.
Ο λόγος που μοιράστηκα το ταξίδι της αλλαγής τους βάρους μου, ήταν γιατί πιστεύω ότι θα βοηθούσε κάποιους ανθρώπους να αλλάξουν και εκείνοι ότι δεν τους αρέσει. Είναι κάτι εφικτό, ακόμα και αν τα κιλά σου είναι πολλά, όπως τα δικά μου ήταν 15, δε τα λες και λίγα. (το σχεδιασμό τον ξεκίνησα αφού είχα χάσει ήδη τα δυο πρώτα κιλά)
Το ταξίδι αυτό ξεκίνησε πριν δυο χρόνια, αν τα βάλεις κάτω όμως, στο λέω για να μην απογοητευτείς αν έχεις να ΄χάσεις τόσα ή περισσότερα κιλά, δεν είναι και κάποιος σπουδαίος άθλος αν υπολογίσεις ότι οι γιατροί και οι επιστήμονες διατροφής πιστεύουν ότι είναι υγιές να χάνουμε μέχρι 3 κιλά το μήνα, άρα σε πέντε μήνες μπορούσα να έχω χάσει τα κιλά και όντως να μιλούσαμε για ένα πραγματικό transformation & success story. Τι μας λέει λοιπόν όλο αυτό; Ότι ναι ήμουν πιστή σε ένα πρόγραμμα, αλλά με διαλείμματα.
Εφόσον ξεκίνησα άσκηση, πρώτη φορά στα 35 και έγινε καθημερινότητά μου, είδα όλα τα οφέλη της γυμναστικής και στο σώμα μου αλλά κυρίως στην αυτοπεποίθησή μου καθώς έκανα πράγματα που δεν μπορούσα να κάνω. Και η νούμερο ένα κινητήριος δύναμη για εμένα ήταν, όταν έκανα την πρώτη λιπομέτρηση, εκεί πίσω στο Μάιο του 2018 και η διατροφολόγος μου έβγαλε ως αποτέλεσμα ότι η μεταβολική μου ηλικία ήταν σαν να ήμουν 44 ετών, ενώ ήμουν 35. Δε με πείραξε τόσο το 72 στα κιλά ή το υπέρβαρος, σαν κατηγορία που άνηκα τότε, με πείραξε πολύ το νούμερο 44 και αυτό έβαλα σκοπό να μειώσω όσο γίνεται και όντως στο εξάμηνο έδειξε 33. Και δεν ήταν το νούμερο που το καθόριζε αυτό, αλλά η διάθεσή μου.
(Αυτό που σου μεταφέρω εδώ είναι η προσωπική μου εμπειρία και δεν είναι coaching. Στο coaching δεν μιλάμε για τον εαυτό μας, σε ακούμε και σε υποστηρίζουμε να βρεις το δικό σου τρόπο που θα δουλέψει με εσένα).
[Μια φίλη μου λέει ότι κανονικά η μέρα σου έχει 23 ώρες. Έτσι πρέπει να ξεκινάμε, έχοντας ως δεδομένο ότι τη μια ώρα θα τη διαθέσουμε στην άσκηση. Και είναι απολύτως φυσιολογικό αυτό. Πριν πολλά-πολλά χρόνια, ζούσαμε σε μια σπηλιά και είχαμε να αντιμετωπίσουμε άγρια ζώα, τότε λοιπόν βγαίναμε, τρέχαμε και ξέσπαγε ο οργανισμός μας( αυτά ξέρεις είναι πολύ ιατρικά θέματα και δεν τα αγγίζω, μπορείς να διαβάσεις όμως βιβλία αν σε ενδιαφέρει το θέμα, σχετικά με τις ορμόνες που εκκρίνονται κλπ) τώρα όμως είμαστε καθισμένοι σε έναν καναπέ, δεν εκτονώνουμε την καθημερινή ένταση, τον απαιτητικό πελάτη και τον παράλογο εργοδότη και καταπίνουμε συνεχώς πράγματα. Πάμε ενάντια στη φύση μας δηλαδή ακολουθώντας αυτό το προφίλ και όχι αυτό για το οποίο είμαστε πλασμένοι.]Το ταξίδι της αλλαγής του βάρους είναι ένα ταξίδι επιλογών. Δε χρειάζεται να δώσεις μια περιουσία, μπορείς να το κάνεις με ελάχιστα χρήματα. Σήμερα που διαβάζεις αυτό το γράμμα είναι κλειστά τα γυμναστήρια γιατί έτσι είναι η συνθήκη στη χώρα μας αυτή τη στιγμή, αλλά και σε άλλες χώρες. Υπάρχουν όμως και προσωπικοί προπονητές που κάνουν συνεδρίες μέσω ίντερνετ αλλά και πάρα πολλά, άπειρα θα έλεγα δωρεάν μαθήματα μέσω youtube, το μόνο που χρειάζεται είναι να ψάξεις και να βρεις αυτό που σου ταιριάζει. Αν έχεις κάποια άσκηση στο πρόγραμμά σου και δεν βλέπεις αποτέλεσμα ίσως δεν είναι αυτή η κατάλληλη να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος που είναι ο στόχος σου την παρούσα στιγμή. Επίσης θα χρειαστείς μια διατροφή. Η οποία είναι ραμμένη επάνω σου απο επαγγελματία διατροφής. Καλό είναι να μην πάρεις τη διατροφή κάποιου γνωστού σου, γιατί κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και έχει άλλες ανάγκες. Εκείνος λοιπόν θα σε κατευθύνει, θα ζητήσει ίσως κάποιες εξετάσεις αίματος για να δει τις ανάγκες σου και να βγάλει το σχετικό πρόγραμμα διατροφής που ταιριάζει σε εσένα.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σε παροτρύνω να μην στερηθείς την τροφή, ειδικά αυτή που θα σε θρέψει, εγώ έτρωγα κανονικά γεύματα, δεν πείνασα ούτε μια φορά στη διατροφή μου( οι διατροφές πια δεν είναι σαλάτα με μπριζόλα αλλά πλήρη γεύματα ακόμα και με υδατάνθρακα, θα σου εξηγήσει ο διατροφολόγος σου σχετικά) και αυτή τη διατροφή τη συνεχίζω και τώρα που έφτασα το στόχο μου, μόνο που πια μπορώ να φάω κάτι εκτός προγράμματος, φροντίζω όμως να είναι ένα και όχι πολλά μέσα στη μέρα. Όσα στερείσαι στη διατροφή σου, μόλις φτάσεις στο στόχο σου θα θες να τα φας και μετά πέφτουμε με τα μούτρα και έτσι πάει στράφι όλη η προσπάθεια.
Πάνω απ' όλα θέλω να είσαι σίγουρος γιατί θες να το κάνεις αυτό. Έχεις αποδεχτεί τον εαυτό σου στη σημερινή του εικόνα; Όταν φτάσεις στο στόχο σου θα τον έχεις αποδεχτεί; Δηλαδή ένα νούμερο στη ζυγαριά θα είναι ικανό να σε κάνει να σε αποδεχτείς; Η πηγή όλων αυτών που σου συμβαίνουν ή δε σου συμβαίνουν δεν είναι τα παραπανίσια κιλά και το ξέρεις! Η πηγή είναι τα δυσλειτουργικά σου πιστεύω που ίσως πρέπει να διαχειριστείς, αν σε ενδιαφέρει στην ουσία να αλλάξεις.
Όταν ξυπνήσεις στα κιλά που είναι το ιδανικό για εσένα, θα είσαι ο ίδιος άνθρωπος, το ξέρεις αυτό. Ίσως πιο υγιής και πιο δυνατός και σίγουρα με περισσότερη αυτοπεποίθηση και σίγουρος ότι ήσουν πιστός στη δέσμευσή σου, τη σπουδαιότερη δέσμευση που μπορεί να θέσει ένας άνθρωπος αυτή με τον εαυτό του. (*η οπτικοποίηση είναι ένα ισχυρότατο εργαλείο στο coaching και θα σε βοηθήσει στο στόχο σου, αλλά θα στο δείξω σε επόμενο γράμμα).
Αν θες δεν υπάρχει εμπόδιο. Θες; Δεσμεύσου. Δεν υπάρχουν αδύναμοι άνθρωποι, χωρίς πειθαρχία, υπάρχουν μόνο άνθρωποι που δε θέλουν. Δεν υπάρχουν μυστικά. Το ξέρεις ότι είναι θέμα επιλογών.
Το Μάρτη που μας πέρασε σου έγραψα το κειμενάκι αυτό σε μια φωτογραφία που κυκλοφορούσε στα σόσιαλ:Θα πεινάσουμε γιατί αυτό είναι φυσιολογικό. Το θέμα είναι να έχουμε προετοιμαστεί ώστε να λάβουμε τη σωστή τροφή και όχι κάτι που θα ησυχάσει προσωρινά την πείνα μας αλλά δε θα μας θρέψει παρά θα μας προσθέσει περιττές θερμίδες.
Το κάνω για το καλό μου και επειδή με αγαπώ όλο αυτό και όχι για να με τιμωρήσω. Δεν με κανακεύω τρώγοντας τζανκ φουντ, παγωτά σοκολάτες, θα γίνει και αυτό αλλά μια στο τόσο.
Για εσένα που είσαι έτοιμος, όταν θα είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις σου ετοίμασα μια φόρμα, σαν εκείνη που υπέγραψα και εγώ τον 05/2018Να είσαι πολύ καλά και καλή επιτυχία με τους στόχους σου. Να μη ξεχνάς το γιατί σου και τη Δέσμευσή σου.
Υ.Γ: Αν θες να μοιραστείς τη φόρμα είσαι ευπρόσδεκτος να το κάνεις, όμως σε παρακαλώ μη ξεχάσεις να αναφέρεις την πηγή και να σεβαστείς τις ώρες που εργάστηκα γι'αυτό το αποτέλεσμα.
Υ.Γ2: Να μην ξεχνάς να σε υποστηρίζεις και να πιστεύεις σε εσένα, αν όχι εσύ, τότε ποιος;
Σε ευχαριστώ πολύ
Σε φιλώ
Λαμπρινή